Over de Theaterstraat

De Theaterstraat bestaat sinds 2012 en bevindt zich op het Zonneplein, in het hart van Tuindorp Oostzaan. Op de twee locaties (werkruimte en studio) van de Theaterstraat maken ruim 15 theatermakers zowel eigen als gezamenlijke voorstellingen. Daarnaast bespelen we ook regelmatig het Zonnehuis, een prachtig rijksmonumentaal theater en verenigingsgebouw uit 1932.

 

In de Theaterstraat werken schrijvers, acteurs, regisseurs, technici, dramaturgen en ontwerpers. De diverse samenstelling van dit collectief zorgt voor een grote variatie in activiteiten: festivals, toneelvoorstellingen, talkshows, locatietheater, mime, straattheater, beeldende installaties, hedendaags clownstheater, literair variété…

 

Het Zonneplein wordt ook wel het best bewaarde geheim van Amsterdam genoemd. Wij zien het als een uitdaging om hier een volstrekt eigen plek van te creëren. Door de combinatie van onze artistieke ambitie en zelfstandigheid, onze warmte en onze scherpte, de bijzondere geschiedenis van de plek en de breed gedeelde betrokkenheid daarbij in de buurt, willen wij op die plek oude en nieuwe Tuindorpers samenbrengen, in ontmoeting met bezoekers en kunstenaars van binnen en buiten Amsterdam-Noord.

 

De Theaterstraat is een van de Broedstraten in Amsterdam-Noord. In een Broedstraat werken kunstenaars onder leiding van een kwartiermaker samen met buurtbewoners, lokale ondernemers en andere instellingen aan kunstprojecten, om het leven in de straat en in de buurt rijker te maken. Kwartiermaker van de Theaterstraat is Arthur Kneepkens.

 

Onze vaste buurtpartners zijn de bewonersinitiatieven Fijn Zonneplein, Cultuurhuis Noord en het WOOTO. We werken ook met de eigenaar van ‘t Zonnehuis,  Stadsherstel Amsterdam, en haar huurders. Ook de samenwerking met SLAA en de Tekstsmederij in Noorderwoord is structureel. Tevens werken we met lokale ondernemers zoals sigarenboer Ekels en bakkerij Isken aan het Zonneplein, of verder in Noord boekhandels Over het Water en Plantage Van der Plas.

De Theaterstraat wordt structureel of op projectbasis ondersteund door het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK), Stadsdeel Noord, Oranje Fonds, St. DOEN, Fonds Cultuurparticipatie, Fonds 21, Lira Fonds, het Letterenfonds, Ymere, kringloopbedrijf De Lokatie en de eigen bijdrage van de eigen leden, zowel financieel als in natura.