5. Radio Noord Amsterdam gaat vreemd!

5. Radio Noord Amsterdam gaat vreemd!

Op zaterdag 21 september as. vindt om 13.00 uur vanuit Bildung aan de Volendammerweg 150 in Amsterdam-Noord de tweede live uitzending plaats van Radio Noord Amsterdam, het nieuwe project van de Modestraat, met als thema ‘Vreemd in Noord’. Hoe ‘vreemd’ zijn vluchtelingen en nieuwe Noorderlingen eigenlijk in Noord? Jef Andrea en Selby Gildemacher gaan onder anderen in gesprek met Jip van der Duin, coördinator bij Stichting Bildung in deKerk. De locatie nam begin 2019 het initiatief voor de opvang van vluchtelingen, een groep jonge mannen uit Eritrea. Een actie die destijds enige reuring veroorzaakte onder bewoners. Wat is de overeenkomst tussen de aanwezigheid van vluchtelingen in Amsterdam-Noord en toenemende gentrificatie? 

Vanuit de Canta
De uitzendingen van Radio Noord worden gehouden vanuit een mobiel radiostation de Canta, hét vervoermiddel van de Noorderling. Kunstenaars én nieuwe noorderlingen Jef Andrea alias Uncle Jefferson en Selby Gildemacher alias DJ Fer Drijver maken in totaal 6 afleveringen een variété radioshow met muziek, spel, interview en humor in en rond buurthuizen van Amsterdam-Noord. Bewoners en geïnteresseerden kunnen spontaan aanschuiven en meedoen. 

Gasten en items
De gasten van Radio Noord zijn bekende en onbekende buurtbewoners, muzikanten, vertegenwoordigers van het buurthuis, winnaars en verliezers. Radio Noord bevat terugkerende items met een knipoog zoals ‘Gentrificatie Bingo’, ‘Wijken voor de Rijken’, de race wedstrijd ‘Canta versus...’, ‘Het Geluid van de Straat’  en ‘Ongevraagd Advies’. 

Uitzendingen 
Vreemd in Noord maakt onderdeel uit van een reeks uitzendingen waarmee Radio Noord Amsterdam alle leeflagen die Noord Rijk is aandoet. Voor de komende periode zijn de volgende uitzendingen gepland:

  • Zaterdag 21 september 2019 - 13.00-14.00 uur - Vreemd in Noord - locatie Bildung
  • Donderdag 26 september - 16.00-17.00 uur - Rijk in Noord- locatie Augustinus kerk
    Donderdag 3 oktober - 16.00-17.00 uur - Arm in Noord - locatie lokale voedselbank
  • Donderdag 10 oktober - 16.00-17.00 uur - Kunst in Noord - locatie Nieuw Dakota
  • Vrijdag 18 oktober - 16.00-17.00 uur - Oud in Noord - locatie Modestraat

Alle uitzendingen van Radio Noord Amsterdam zijn live te beluisteren op  www.radionoord.amsterdam en worden als podcast beschikbaar gesteld.

Waarom Radio Noord?
Doel van Radio Noord Amsterdam is het ontdekken van Amsterdam-Noord letterlijk vanuit de hedendaagse rol van het buurthuis, eens het middel voor de culturele opvoeding, emancipatie en dé plek voor ontspanning. Wat is hier nu van overgebleven? Misschien is dit juist wel een plek voor alle Noorderlingen.

Radio Noord Amsterdam is een project van Jef Andrea en Selby Gildemacher in opdracht van de Modestraat en is mede mogelijk gemaakt door het Amsterdamse Fonds voor de Kunst.